اعلاميه حقوق بشر و ... چاپ
مقالات شما
جمعه, 07 مرداد 1384 08:47
تعداد بازدید :7435

اعلاميه حقوق بشر در دهم دسامبر 1948 ( 19 آذر 1327 شمسي ) در مجمع عمومي سازمان ملل به تصويب رسيد . در فرداي دومين جنگ جهاني نويسندگان اين اعلاميه خواستار ابلاغ اين پيام شدند : " حقوق بشر بايد در تمام دنيا رعايت شود تا به بناي صلح ياري رساند . "

بدون شك اين اعلاميه از متن هاي راهنما و روشنگر در تاريخ بشري است و نشاني از پيكار خستگي ناپذير براي دفاع از حيثيت و كرامت انسان در مقابل تمام بيدادگري ها و ستم هايي است كه در طي قرون و اعصار متمادي به روح و جان فرد فرد نوع انسان وارد گشته و هنوز هم به نحوي از انحاء بر پيكر افراد بشري وارد مي شود . اين اعلاميه در واقع تحقق افكار و آرمان هايي بود كه سوابق آن به انديشه هاي حقوق فطري و طبيعي موجود در ميان ملل باستان و به ويژه يونانيان باز مي گشت .

بنابراين افكار ، حقوقي مافوق قوانين قراردادي و وضعي توسط انسانها وجود داشت كه قواعد و مقرراتش از پيش تعين گرديده بود و براي همه جانداران و مردم دنيا لازم الرعايه بود اما انسان به لحاظ برخورداري از نيروي عقل و اراده در ميان ساير موجودات از امتيازات ويژه اي برخوردار بود و حقوقي خاص افراد بشر يعني حقوق انسان وجود داشت كه معمولأ در نقاط مختلف و در فرهنگ هاي متفاوت با شباهت هاي كم و بيش يكسان يافت مي شد .                                      

به هر حال تغيرات مختلف ، در اين انديشه ها و افكار در طي قرون متمادي سبب شد تا بشريت وجود اينگونه حقوق را بسيار ضروري بداند و در مقابل ظلم، ستم و استبداد دولتهائي كه در هر زمان به گونه اي عرصه را بر افراد ملت خويش تنگ مي كردند ضمانت اجرائي را براي اين حقوق ايجاد كنند . اين اقدام در وهله اول در اعلاميه حقوق كشورهاي مختلف خود را نمايان ساخت :

-         منشور كبيرchartamagna.در سال 1215  در بريتانيا : اين اولين اعلاميه رسمي بود كه توسط پادشاه وقت انگلستان صادر شد . هر چند كه موارد آن بسيار جزئي و محدود بود .

-         اعلاميه حقوق 12 ژوئن 1776 ايالت ويرجينياي آمريكا .

-         اعلاميه استقلال امريكا در 4 ژوئن 1776كه بعدأ در 1791 با اصلاحاتي كه به آن افزوده شد حقوق فردي و آزادي هاي عمومي در آن مشروحأ قيد گرديد .

-         اعلاميه حقوق بشر و شهروند مصوب 26 اوت 1789 فرانسه : مهمترين اعلاميه از حيث انشاء حقوق فردي و طبيعي و به لحاظ شيوه زيباي نگارش و كليت و عموميت آن شهرت عمومي يافت اين اعلاميه است كه از مهمترين اسناد حقوق بشر به شمار مي رود و مي توان آن را از بارزترين دستاوردهاي انقلاب كبير فرانسه نه تنها براي فرانسويان بلكه براي حركت انديشه هاي حقوق بشر در تمام دنيا دانست .اين اعلاميه با اندك تغيرات و اضافاتي در اغلب قوانين اساسي كشورهاي اروپائي به كار رفت و از آن پس سنت

صدور اعلاميه هاي حقوق بشر در كليه كشورهائي كه صاحب قانون اساسي شدند رعايت گرديد ، اعلاميه هائي كه دولت ها را ملزم مي داشتند تا قدرت سياسي خود را در مرزهاي حقوق افراد متوقف گردانند و آزادي هاي طبيعي و اساسي افراد انساني را محترم شمرند و آن را رعايت كنند تا جامعه بتواند سعادت افرادش را در فضايي عاري از رعب و وحشت ناشي از قدرت سركش دولت ها تضمين و اجابت نمايد . بالاخره اين اعلاميه ها جنبه بين المللي و فرا كشوري به خود گرفت و بزرگترين منشور حقوق بشر سازمان ملل به تصويب رسيد . كشور ما ايران از جمله كشورهايي بود كه در تصويب اعلاميه حقوق بشر 1948 در سازمان ملل به آن رأي مثبت داد و تمام موارد آن را پذيرفت .

اين اعلاميه همچنان مهمترين منشور حقوق بشر در تمام دنيا محسوب مي شود و تمام كشور هاي عضو سعي بر اين دارند تا نقض موارد مختلف اعلاميه را تا حد ممكن از انظار كشور هاي ديگر مخفي نگه دارند تا مبادا چهره كشورشان به عنوان كشوري ناقض حقوق بشر شناخته شود . از سالهاي پس از جنگ جهاني دوم كه كشورها روابط بين المللي بسياري را برقرار نمودند مسئله حقوق بشر و پايبندي به اعلاميه 10 دسامبر 1948 از مهمترين وجوه كسب اعتبار و وجه بين المللي براي كشورها محسوب مي گرديد .

در جهان امروز ديگر قدرت سركش بي حد و مرز براي دولت ها اسباب اعتبار نمي باشد . رواج انديشه هاي دموكراسي ( مردم سالاري ) ، و ليبراليسم فردي و اجتماعي ، و طرفداران بي شمار اين انديشه ها گرايش دولت ها را به محدود نمودن سلطه و قدرت سياسي خود كاملأ توجيه مي نمايد . همه ما افراد بشر مشمول اين اعلاميه و داراي تمام حقوق و آزادي هايي هستيم كه در اعلاميه حقوق بشر 1948 بيان گرديده است .

بد نيست بدانيم كه اهم اين آزاديها و حقوق اساسي حتي در قانون اساسي كه ميثاق ملي و از مهمترين اسناد حقوق بشر پس از انقلاب در ايران محسوب مي شود درج شده و قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در فصل سوم و در طي 24 اصل تحت عنوان حقوق ملت به بيان اين آزادي ها پرداخته است . به اين ترتيب كشورها، هم در ميثاق ملي خود ، و هم در ميثاق بين المللي حقوق بشر 1948 خود را ملزم و متعهد به رعايت حقوق اساسي و فطري افراد بشر و علي الخصوص اتباع دولت خود نموده است . پس بد نيست ما نيز به عنوان يكي از اين اتباع ايراني و يكي از افراد بشر در اين كره خاكي ، نسبت به تعهدات حقوقي دولت متبوع خود در زمينه حقوق فردي و انساني خويش آگاه گرديم و از اين آزادي هاي اساسي خويش مطلع باشيم . در اين مقاله ، پس از بيان ديباچه اعلاميه حقوق بشر 1948 به رئوس كلي اين حقوق و آزادي ها اشاره اي خواهيم نمود .

اعلاميه جهاني حقوق بشر

ديباچه

از آنجا كه شناسايي حيثيت و كرامت ذاتي تمام اعضاي خانواده بشري و حقوق برابر و سلب ناپذير آنان اساس آزادي ، عدالت و صلح در جهان است ، از آنجا كه مقابله با تضييع و تحقير حقوق بشر از طريق اقدامات وحشيانه اي كه وجدان انسان را معذب مي سازد و پيدايش جهاني كه در آن افراد بشر در بيان عقيده آزاد ، و از ترس و فقر فارغ باشند عالي ترين آرزوي بشر اعلام شده است ، از آنجا كه ضروري است از حقوق بشر با حاكميت قانون حمايت شود تا انسان به عنوان آخرين چاره به طغيان بر ضد بيداد و ستم مجبور نگردد ، از آنجا كه گسترش روابط دوستانه ميان ملت ها بايد تشويق شود ، از آنجا كه مردمان ملل متحد ايمان خود را به حقوق اساسي بشر و حيثيت وكرامت و ارزش فرد انسان و برابري حقوق مردان و زنان ، دوباره در منشور ملل متحد اعلام و عزم خود را جزم كرده اند كه به پيشرفت اجتماعي ياري رسانند و بهترين اوضاع زندگي را در پرتو آزادي فزاينده به وجود آورند ، از آنجا كه دولت هاي عضو متحد شده اند كه رعايت جهاني و مؤثر حقوق بشر و آزادي هاي اساسي را با همكاري سازمان ملل متحد تضمين كنند و از آنجا كه برداشت مشترك در مورد اين حقوق و آزاديها براي اجراي كامل اين تعهد كمال اهميت را دارد ، مجمع عمومي اين اعلاميه جهاني حقوق بشر را آرمان مشترك تمام مردمان و كشورها اعلام مي كند تا همه افراد و تمام نهاد هاي جامعه اين اعلاميه را همواره در نظر داشته باشند و بكوشند كه به ياري آموزش و پرورش رعايت اين حقوق و آزادي ها را گسترش دهند و با تدابير فزاينده ملي و بين المللي شناسايي و اجراي جهاني و مؤثر آنها را چه در ميان خود مردمان كشورهاي عضو و چه در ميان مردم سرزمين هايي كه در قلمرو آنها هستند تأمين كنند . در ادامه ، موارد يك و دو به بيان آزادي ، برادري و برابري مي پردازد موارد سه تا يازده به حقوق و آزادي هاي شخصي شامل موارد زير اشاره مي كند :

1-                 حق زندگي ، آزادي ، امنيت .

2-                 رد بردگي و بندگي

3-                 رد شكنجه ، مجازاتها يا رفتار ظالمانه ضد انساني و تحقير آميز.

4-                 شناسايي شخصيت حقوقي افراد در هر جا .

5-                 حق بهره مندي از حمايت قانون در برابر اعمال ناقض حقوق اساسي انسان .

6-                 تضمين در برابر توقيف حبس يا تبعيد خود سرانه .

7-                 حق بهره مندي از دادگستري مستقل و بي طرف .

8-                 اصل برائت

9-                 عطف به ما سبق نشدن قوانين

مواد (12 تا 17 ) به حقوق فرد در مناسباتش با گروههاي اجتماعي و دنياي بيروني شامل موارد زير مي پردازد

-         حق احترام به زندگي خصوصي

-         حق رفت و آمد آزادانه و انتخاب اقامتگاه

-         حق پناهندگي

-         حق داشتن تابعيت

-         حقوق برابر در ازدواج ، حق بهره مندي خانواده از حمايت جامعه و دولت

-         حق مالكيت جمعي و فردي

مواد (18 تا 21 ) در رابطه با آزادي هاي معنوي و حقوق مدني و سياسي شامل موارد زير :

-         آزادي انديشه ،وجدان و دين

-         آزادي عقيده و بيان و دستيابي آزادانه به اطلاعات

-         آزادي تشكيل مجامع ، جمعيت هاي مسالمت آميز

-         حق شركت در امور عمومي ، حق مشاركت آزادانه در انتخابات ادواري

موارد (22 تا 27) كه بيانگر حقوق اقتصادي ، اجتماعي فرهنگي است :

-         حق امنيت اجتماعي و سطح زندگي مناسب

-         حق كار گزينش آزادانه كار مزد مساوي در برابر كار مساوي . آزادي تشكيل اتحاديه

-         حق استراحت ، فراغت ، تفريح

-         حق رفاه و سلامتي ، خوراك ، پوشاك، مسكن، مراقبت هاي پزشكي، خدمات اجتماعي ، حق مادران و كودكان در برابر برخورداري از حمايت اجتماعي

-         حق آموزش و پرورش

-         -حق شركت در زندگي فرهنگي و علمي

-         حق حمايت از منافع معنوي و مادي پديد آورندگان

در انتها مواد (28 تا 30) كه موارد زير را مطرح مي سازد :

ماده 28 - حق بهره مندي از يك نظم اجتماعي بين المللي كه حقوق و آزادي هاي ذكر شده در اعلاميه را به تمامي تأمين و عملي سازد

ماده 29- شامل:

1-                 وظايف فرد در برابر جامعه

2-                 شناسايي حقوق آزادي هاي ديگر

3-                 به اجرا در آمدن اين حقوق بر مبناي هدفها و اصول ملل متحد

ماده 30 - هيچ يك از مقررات اعلاميه نبايد چنان تفسير شود كه اقدامهاي صورت گرفته براي از بين بردن حقوق و آزاديهاي مندرج در اين اعلاميه را توجيه كند.

اكنون بعد از گذشته قريب به شصت سال از تصوبب اين اعلاميه قضاوت و داوري بر عهده تمامي انسانهاي اين كره خاكي است تا بيان دارند مفاد اين اعلاميه تا چه مقدار در مورد آنان به اجرا درآمده و نياز ها و احتياجات آنان را برطرف ساخته است في المثل در كشور ما تا چه ميزان آزاديهاي فردي ، حقوقي ، اجتماعي همانند حق آموزش و پرورش و آزادي برخورداري از آن و يا

حق شركت در زندگي فرهنگي و علمي و يا حق رفاه و سلامتي يا انتخاب شغل و امنيت شغلي و يا آزادي انديشه و وجدان و دين و يا عدم تحقيق و رفتار ظالمانه و ضد انساني و ... علي رغم پذيرش اعلاميه حقوق بشر و درج آن در قانون اساسي جمهوري اسلامي رعايت شده و مي شود و به موقع اجرا در مي آيد ؟

باشد كه همه مردم جهان طعم دنيايي مملو از صلح و برادري و برابري را تجربه نمايند و به آرمانها و اهدافي كه در سراسر طول تاريخ براي آن مبارزه كرده اند نائل شوند.

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
9728628  - تشكر |1387-8-12 12:46:46
بسيار خوب بود ولي بهتر مي شد متن اعلاميه
استقلال امريكا را به صورت ترجمه شده
داشتيد.سرشوق دانشجوي رشته حقوق.
mohammad badboy |1387-5-11 12:43:06
از این مقاله بسیار خوب شما سپاسگزاری می کنم.
میهمان |1385-3-7 02:33:22
پیغام بالا بدین گونه تصحیح گردید :
از مقاله
زیبا و ÷ر محتوای جنابعالی بی نهایت
س÷اسگزارم لیکن احساس میکنم بهتر بود در قسمت
تاریخچه آزادی و حقوق زبشر و. سابقه نخستین
برات های آزادی بخش ذکری از نام بزرگ مردی
میشد که 2500 سال پیش منشوری را به رشته تحریر
درآورد که بسیاری از مطالب مندرجه در اعلامیه
کنونی حقوق بشر را شامل میگردد و به اذعان
برخی از اعضای سازمان جهانی حقوق انسانی با
اعتنا و توجه به دوره و عصر نگارش مقامی شامخ
تر از منشور کنونی دارد . این مرد بزرگ بی گمان
کورش کبیر ÷ادشاه مقتدری است که خدمات او به
بشریت و نه تنه...
میهمان |1385-3-7 02:32:08
از مقاله زیبا و ÷ر محتوای جنابعالی بی نهایت
س÷اسگزارم لیکن احساس میکنم بهتر بود در قسمت
تاریخچه آزادی و حقوق زبشر و. سابقه نخستین
برات های آزادی بخش ذکری از نام بزرگ مردی
میشد که 2500 سال منشوری را به رشته تحریر
درآورد که بسیاری از مطالب مندرجه در اعلامیه
کنونی حقوق بشر را شامل میگردد و به اذعان
برخی از اعضای سازمان جهانی حقوق انسانی با
اعتنا و توجه به دوره و عصر نگارش مقامی شامخ
تر از منشور کنونی دارد . این مرد بزرگ بی گمان
کورش کبیر ÷ادشاه مقتدری است که خدمات او به
بشریت و نه تنها به ایران آن قدر ئدارای ارزش
است که لاز...
میهمان  - farhang |1384-12-14 05:37:56
baraye barkhordari az hoghoogh faghat siasat va dolat moaser nist farhang
tafakor didgah va manaviat niz mohemand masalan baraie mardome ma ke hanooz
jamkaran ra raha nemikonan hata tahsilkardeha hoghooghe bashar che faide chon
motevajeh nistand har dorooghi ra mipazirand
میهمان  - Important |1384-12-5 15:11:20
This is an important topic.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."