موسيفي ازچندسالگي چاپ
مقالات شما
دوشنبه, 01 بهمن 1386 15:04
تعداد بازدید :8704

 از سوالاتي كه براي بسياري از خانواده ها در زمينه ي موسيقي مطرح مي باشد اين است كه از چه سني بهتر است فرزندانمان موسيقي را آغاز نمايند؟ اين سوال اصولاً پيرو اين دو مسئله مطرح مي شود كه: اولاً انسان از چه سني مي تواند يادگيري موسيقي را آغاز كند، ثانياً: ترس از اينكه مبادا براي يادگيري دير اقدام شود. اين توجه و نگراني از طرف خانواده ها تحسين برانگيز است و بايد توجه داشت كه اين فرهنگ (توجه به زمينه ي هنري فرزندان بالاخص هنر موسيقي) در سالهاي اخير بيشتر به چشم مي خورد.

قبل از اين كه اين موضوع را بسط داده و در مورد آن توضيح دهيم بايد نكته اي را ياد آوري كرد: به طور كلي چرا مي خواهيم فرزندانمان هنر موسيقي را آغاز نمايند؟ مطمئناً جواب هاي متفاوتي در راستاي سوال مطرح شده، ارائه مي شود. جواب هايي از قبيل : چون هنر زيباست، براي خلوت انسان لذت بخش است، فرزندان مي بايست هنر موسيقي را ياد بگيرند چون اغلب افراد اين كار را انجام مي دهند، اوقات فراغت كودكانمان پر مي شود، همه موسيقي را دوست دارند و ………… .

حضرت بهاالله پیام آوردیانت بهائی دریکی ازآثار خودمي فرمايند:

«بايد اول هر امري، آخر آن ملاحظه شود و از علوم و فنون آنچه سبب منفعت و ترقي و ارتفاع مقام انسان است، اطفال به آن مشغول گردند ……»

همه ي ما به اين مسئله معترفيم كه موسيقي در روح انسان تاثير مي گذارد و گيرنده هاي احساسي آدمي را تحت تاثير قرار مي دهد. پس مي توانيم موسيقي را وسيله اي براي ترقي روحاني قرار داده و از آن در جهت سير در عالمي غير مادي استفاده نمائيم. با ارائه ي اين مطلب مختصر، پي برديم كه هدف از يادگيري موسيقي تاثيري است كه بر روح انسان مي گذارد و مي تواند موجب ترقي روحاني گردد. البته بايد توجه داشت كه تاثير بر روح هيچ گاه تاثير بر جسم را نفي نمي كند و بايد گفت بحث در مورد هدف موسيقي خود كتابيست عظيم كه شرح آن در اين مقال نمي گنجد. فرض ما بر اين است كه ما هدف ترقي روحاني را مشتركاً پذيرفته ايم.

گاهي پيش مي آيد كه ما خواسته يا ناخواسته وسيله را جاي هدف قرارداده، هدف اصلي را فراموش مي كنيم. در اينجا خوبست يادآور شويم موسيقي و يادگيري علم آن تنها، وسيله اي است براي رسيدن به هدفي والاتر و نبايد با هدف اصلي اشتباه شود. پس هدف را كه ترقي روحاني و وسيله را كه موسيقي مي باشد انتخاب و مشخص كرده ايم. همانطور كه مي دانيم در هر كاري براي رسيدن به مقصود هر چه وسيله ي كامل تري در اختيار داشته باشيم زودتر و بهتر به نتيجه نائل مي شويم. پس در جواب سوال اول بايد گفت: خوبست از هر لحظه اي براي به كمال رساندن ابزار خود كه در اينجا علم و هنر موسيقي است استفاده كنيم. يعني از لحظه لحظه ي حيات فرزندانمان مي توانيم براي پيشرفت آنها در زمينه ي موسيقي استفاده نمائيم، اما چگونه؟

موسيقي حاصل صوت است و مهم ترين ابزار ما، در ارتباط با اصوات حس شنوايي ما و بهتر است بگوئيم گوشهاي ما مي باشد. قرار شد از هر لحظه براي كامل تر كردن ابزار مورد نياز استفاده كنيم. تقويت حس شنوايي فرزندانمان از مهمترين كارهاایست كه والدين مي توانند در جهت كمك به تكميل وسيله اي زيبا به نام موسيقي به فرزندانشان ارائه دهند و براي اين كار كافيست ما اطلاعات ساده اي داشته باشيم.

آغاز اين كار از دوران بارداري مادران مي باشد. مادران با نوع موسيقي ای كه گوش مي دهند يا زمزمه مي كنند در تربيت گوش فرزندان خود موثر مي باشند. پس از تولد نيز فضاي موسيقايي حاكم بر خانه تاثير بسزايي در اين روند دارد. اين فضا شامل موارد مختلفي است از جمله لالايي هايي كه پدر و مادر براي كودك مي خوانند، نوع موسيقي خاصي كه از راديو و تلويزيون و در فضاي خانه پخش مي شود، نوع موسيقي ای كه فرزندان با آن به خواب مي روند يا از خواب بر مي خيزند. كودكان ما به طور ناخودآگاه اين پيام هاي صوتي را مي شنوند و به آن عادت مي كنند و در آينده نسبت به آنها عكس العمل نشان مي دهند. به طور مثال كودكي در خانه اي كه فضاي آن آكنده از موسيقي اصيل ايراني مي باشد رشد مي كند، روزها و حتي شب ها هنگام خواب با لالايي كه مادر در مايه دشتي مي خواند به خواب مي رود و به شنيدن تصنيف ها و آوازهاي ايراني عادت كرده، مطمئناً در سالهاي آينده هنگامي كه رسماً وارد دنياي موسيقي مي شود با اين نوع موسيقي بيگانه نخواهد بود. اين روند براي انواع ديگر موسيقي نيز صدق مي كند و اين آمادگي گوشي كمك مي كند تا كودكان پله هاي ترقي را سريعتر و با لذت بيشتر طي كنند. مثال واضح تري مي زنيم و موضوع را خاتمه مي دهيم: اگر توجه كرده باشيم كودكاني كه كلاس موسيقي را آغاز مي نمايند اغلب وقتي آهنگي را كه قبلاً شنيده اند مي نوازند يا مي خوانند سرشار از لذت مي شوند. اكثر كودكان ما از ملودي معروف تولدت مبارك لذت مي برند چرا؟ چون بارها و بارها آن را شنيده و زمزمه كرده اند ولي همين ملودي براي يك كودك انگليسي كه تا حال آن را نشنيده لذت زيادي نخواهد داشت.

پس از اين مطلب بايد توجه كنيم اشعاري كه فرزندانمان مي آموزند دايره ي لغات و مفاهيم آنها را تقويت مي كند و گسترش مي دهد. خواندن اشعار، ادعيه و با مفاهيم زيبا و با لحن خوش كه مثلاً از فضايل والاي انساني مطلبي ارائه مي دهد ما را در هر چه كامل تر كردن حس شنوايي فرزندانمان ياري مي كند و علاوه بر آن از طريق گوش مفاهيم زيبايي را در ضمير ناخودآگاه فرزندانمان جاي مي دهد.

پس والدين مي بايست در انتخاب آگاهانه براي پخش نوع موسيقي در فضاي خانه كوشا باشند و اين كار نياز به مشاوره و دقت خاص دارد. همچنين والدين بايد همواره كودكان را ترغيب به حفظ اشعار و ملودي هاي زيبا كرده و هميشه به آنها در اين مسير كمك نمايند. مهمتر آنكه در سنين پايين اگر ما بتوانيم فضائي زيبا و لذت بخش را براي كودكان ايجاد كنيم و دنياي موسيقي را براي آنها دنيايي سراسر لذت و زيبايي ترسيم كنيم، مي توانيم اميدوار باشيم كه موفقيت فرزندانمان را در اين مسير تسهيل كرده ايم.

موضوع بعدي اين مطلب بود كه مبادا دريادگيري دير اقدام شود. بسياري از ما يادگيري را فقط اين مي دانيم كه كودك نت هاي موسيقي را فرا گرفته، به كلاس موسيقي مي رود و به اصطلاح تحت آموزش موسيقي قرار گرفته است. ولي مجدداً بايد يادآور شويم كه تمام فعاليت هايي كه از دوران بارداري مادر و پس از آن در زمينه ي شنيداري كودك انجام مي شود در يادگيري كودك تاثير دارد! پس در اينجا با 2 گروه افراد مواجه خواهيم شد: گروه اول آنهايي كه تا قبل از اقدام به يادگيري مستمر توسط معلم موسيقي تا حدي داراي گوشهاي آماده براي دريافت پيام هاي موسيقايي مناسب مي باشند و گروه دوم آنهايي كه گوشهايشان اين آمادگي را تا حد لازم كسب نكرده است. افرادي كه در گروه اول قرار دارند وقتي تحت آموزش قرار مي گيرند به طور طبيعي زودتر از افراد گروه دوم با فرآيند يادگيري ارتباط برقرار مي كنند. در اين بين افرادي هستند كه ممكن است اقدامی عجولانه و اجباري ، آنها را براي هميشه از لذت يادگيري محروم كند و ديگر حاضر نباشند به كلاس موسيقي بروند. پس بايد توجه داشت كه اگر افراد طعم لذت بردن از موسيقي را بچشند حتي در سنين بالاتر ممكن است با علاقه شروع به يادگيري نمايند و چه بسا اين علاقه باعث شود كه با پشتكار و جديت بيشتري اين مسير را طي نموده، موفق گردند. اين جمله را همه ي ما شنيده ايم كه با تلاش جاي نبوغ را مي توان گرفت. پس به طور كلي هر زماني كه انسان اراده كند و با پشتكار قصد هدفي نمايد مي توان گفت كه به هدف خواهد رسيد. اما نبايد فراموش كرد كه «فردا دير است»، يعني هر چه زودتر و در عين حال آگاهانه تر اقدام شود تضمين موفقيت بيشتر خواهد بود. اما دير اقدام كردن بهتر است از هرگز اقدام نكردن. موسيقي ابزار خوبي براي تاثير در روح انسان است و ما با اقدام نكردن براي استفاده از اين ابزار هم خود را از زيباييهاي آن محروم ساخته ايم و هم نسل آينده را از كمك فرهنگي كه مي توانيم به آنها ارائه دهيم، محروم خواهيم كرد.

به اميد آن روز كه همه ي انسانها با شناخت اين عطيه ي الهي و استفاده ي صحيح از آن سرعت روح خود و ديگران را در مسير كمال طلبي تشديد نمايند.

                                                                   

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
gomnam  - agha soren |1386-11-15 08:57:59
abha agha soren adam kam kam az hameye maghaleha halesh bad mishe. shoma ke
mikastid ba kardanie mosighi betoveno mozart az ye seri adame irani ke aboata
goosh midan, tahvile jame e bedin pas chi shod? na be nazare man az tooye in
jemaat adame dorost hsabi chizi biroon nemiad.
قطره |1386-11-13 13:58:42
مقاله ي بسيار زيبا و مدلل نگاشته اي و با ديدي
بديع آن را پرورانده اي :به اميد آنكه همگي از
هدف اصلي زندگي كه همان ترقي روحاني است غافل
نمانيم و از تمام وسايل در راه رسيدن به اين
هدف به نحو شايسته اي استفاده نماييم .
موفق باشي
hena |1386-8-4 09:46:46
مطلب زيبايت هم جالب بود وهم بسيارروان .در
رابطه با موضوع يادگيري همان طور كه گفته بودي
در روانشناسي هم به اين مطالب اشاره فراوان
شده است بخصوص در مكتبي بنام"ديانتيك" كه
طبق ان بمحض اينكه حواس كودك شروع به كار
كند(مثلا چشم ديدن وگوش شنيدن را اغاز نمايد)
كودك انچه را در اطراف خود ببيند ويا بشنود به
حافظه مي سپارد.هرچند تا انكه زبان بگشايد
نميتواند انچه را احساس كرده بيان نمايد يا
حتي پس از ان هم ظاهرا بكلي انها را فراموش
مينمايد ولي اين اثار هرگز از بين نميرود در
موارد مختلف ومقتضي تداعي ميشود بدون اينكه
ظاهرا شخص ...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."