برنامه پنجم: مسائل و روابط جنسی در نوجوانان و جوانان (3) چاپ
خواندنیها
يكشنبه, 08 بهمن 1385 01:30
تعداد بازدید :4259
27 دسامبر 2006 - 06 دی 1385 - دکتر سارا ناصرزاده- پژوهشگر و روان درمانگر
مسائل روحی و عاطفی دوران بلوغ

سندرم يا نشانگان پيش از عادت ماهانه:

به دليل اينکه در حالت طبيعی تمامی خانم هايی که در سن باروری هستند عادت ماهانه را تجربه می کنند اين قسمت از بحث اين هفته علاوه بر دخترخانم های نوجوان مربوط به خانم ها هم می شود.

عادت ماهانه يک فرايند پيچيده است. توضيح ساده آن اين است که برای ايجاد عادت ماهانه هيپوتالاموس در مغز وهيپوفيز هورمون های مربوطه را ترشح می کنند و تقريبا بطور همزمان تخمدانها هم هورمونهای لازمه را وارد جريان خون می کنند.

در اين دوران جدار رحم که در دوران سيکل ماهانه برای دوران لانه گزينی و باروری آماده شده ريزش می کند و همين خونريزی عادت ملاهانه را تشکيل می دهد. در اين زمان هر فردی می تواند حالت های متفاوت جسمی، روحی و يا عاطفی را تجربه کند.

در آمريکا از هر ۴ نفر دچار يکی از نشانگان اين دوران است و در انگلستان طبق آماری که گرفته شده از هر ۳ نفر ۱ نفر دچار نشانگان عادت ماهانه است.

بخاطر اهميت اين مسئله يک موسسه به نام موسسه ملی نشانگان پيش از عادت ماهانه تاسيس شده که اگر مايل بوديد به زبان انگليسی مطالعه کنيد و بيشتر در اين مورد بدانيد می توانيد به سايت آنها به آدرس: http://www.pms.org.uk / مراجعه کنيد. در ضمن سايت ميو کلينيک در آمريکا هم اطلاعات خوبی را در اين مورد دارد:
http://www.mayoclinic.com/health/premenstrual-syndrome/DS۰۰۱۳۴

عوارض دوران قائدگی می تواند جسمی باشد مثلا: شامل سردرد، بی خوابی، درد زير دل، حساس شدن و ورم سينه ها، درد عضلات و مفصل ها، بالارفتن جزئی وزن بدليل احتباس مايعات، نفخ ، خستگی و بعضی ها هم به اصطلاح ويار پيدا می کنند مثلا شکلات می خورند، و غيره.

يا عوارض روحی باشد: مثل: دلشوره، عصبيت، زود رنجی و غيره.

بعضی ها هم دچار حواس پرتی می شوند. مثلا: احساس می کنند نمی توانند تمرکز کنند يا دست و پا چلفتی شده اند و يا وسايلشان را جا می گذارند و غيره.

بعضی ها هم دچار افسردگی می شوند. احساس بيهودگی می کنند، تا کسی چيزی به آنها بگويد زود به گريه می افتند بخصوص اگر کسی خلاف ميلشان کاری را بکند و دست و دلش به هيچ کاری نمی رود.

بعضی از موارد نشانگان هم در فرد وجود دارند و صرفا در اين دوران تشديد می شوند يا عود می کنند. مثلا اگر کسی ميگرن داشته باشد در اين دوران شايد سردردش عود کند که معمولا بخاطر افت شديد استروژن است. و يا اگر زمينه افسردگی داشته باشد حالت های شديدتری از افسردگی را تجربه کند.

در مجموع عوارض پيش از عادت ماهانه معمولا از يک هفته پيش از شروع خونريزی شروع می شود و چند روز بعد از شروع خونريزی متوقف می شود. بنابراين می توان تشخيص داد که ناراحتی که فرد تجربه می کند مربوط به آن دوران است و يا اينکه مزمن است و بايد توسط پزشک بررسی شود.

کاری که خيلی در اين مورد کمک می کند، داشتن دفتر يادداشت دوران قائدگی است. يعنی که فرد يک دفتر دارد و در آن می نويسد که از يک هفته پيش از شروع عادت ماهانه تا چند روز بعد از شروع خونريزی چه حالت هايی را داشته.

مثلا اين بار من هيچ حالتی نداشتم و يا مثلا سر درد داشتم که از دو روز مانده به خونريزی شروع شد و يک روز بعد از آن شديد شد و در روز سوم خونريزی فروکش کرد .

بعضی از اين حالت ها ممکن است فقط يکبار پيش بيايد مثلا شب پيش دير خوابيديد و برای آن سرتان درد گرفته و که اين نشانگان عادت ماهانه نيست. اما اگر يکی از اين حالت ها در حداقل دو عادت ماهانه پيش آمد آنوقت می شود نتيجه گيری کرد که اين عارضه خاص مربوط به دوران عادت ماهانه بوده.

دانستن اين نکات و اينکه فرد بداند که در اين دوران چه حالتی را دارد به او کمک می کند که کمترين صدمه را به ارتباطاتش با ديگران بزند. مثلا دختر خانمی که می داند در هنگام عادت ماهانه زودرنج می شود به کوچکترين چيزی که دوستانش می گويند با آنها قطع رابطه نمی کند.

آيا درمانی يرای نشانگان عادت ماهانه وجود دارد؟

يک سری درمانهايی پيشنهاد شده برای اين نشانگان که برخی از آنها توسط خود فرد می تواند اجرا بشود و دسته ديگر هم درمانهای دارويی است که بعضا خود فرد می تواند استفاده کند و يا بايد به پزشک مراجعه کند تا دوز مناسب دارو دريافت کند.

مثلا يکی از ساده ترين درمانهای پيشنهاد شده کنترل خواب و خوراک فرد است. اگر فرد خواب کافی و عميق داشته باشد بصورتی که زمانی که بيدار می شود احساس سرزندگی کند، اين خواب کافی بوده و اثر مثبتی روی کم کردن ناراحتی های اين دوران می گذارد.

خوردن غذاهايی که کربوهيدرات دارند مثلا برنج و نان و سيب زمينی بخاطر نشاسته ای که دارند در پژوهش ها مفيد گزارش شده. در ضمن خوردن غذاهای پر نمک ممکن است باعث جمع شدن آب در بدن بشود که توصيه نمی شوند.

نوشيدن مشروبات الکلی و نوشيدنی های کافئين دار از جمله قهوه و چای غليظ هم بدليل بر هم زدن تعادل انرژی و اينکه در بعضی ها سبب بی خوابی می شود توصيه نشده است.

نرمش های منظم و سبک در اين دوران به جريان خون کمک می کند و می تواند از ناراحتی های جسمی اين دوران کم کند اما مثلا دراز و نشست و يا نرمشهای عضلات شکم درد را بعضا بدتر می کند چون باعث انقباض مضاعف می شود.

در بعضی افراد گذاشتن چراغ مادون قرمز و يا گرم کردن زير شکم درد را تخفيف می دهد.
تمرينهايی برای آرامش فکر مثل مديتيشن يا مراقبه و يوگا برای بعضی افراد مفيد بوده. برای افرادی که نماز می خوانند بايد بگويم که چون در اين دوران شما نماز نمی خوانيد منبع آرامش فکری تان را نداريد بنابراين بهتر است که در عرض روز وقتی را برای مراقبه بگذاريد.

در برخی موارد هم رفتار درمانی به فرد کمک می کند تا رفتارهای مخربی را که در اين دوران ممکن است انجام بدهد کنترل کند و يا بعضا تصحيح کند که بعدا احساس پشيمانی نکند.

با توجه به حالت هايی که فرد دارد و نيازی که دارد درمانهای دارويی هم پيشنهاد شده از جمله: قرص های ويتامين که ترکيبی از ويتامينها و املاح معدنی دارند. پيريدوکسين که نوعی از ويتامين B6 است برای بعضی افراد مفيد گزارش شده.

در بعضی موارد پزشک قرص های ضد بارداری برای افراد تجويز می کند. از بين اين قرص ها بخصوص آنهايی که ترکيبی هستند يعنی استروژن و پروژسترون دارند مفيدترند.

داروهای مسکن و ضدالتهابی غير استروئيدی يا غير هورمونی مثل استامينوفن کدئين و يا پروفن هم مفيد بوده اند (همينجا يادآوری کنم که بروفن را با معده خالی نخوريد).

داروهای ضد دلشوره و بعضی از داروهای ضدافسردگی هم در کم کردن حالت های روحی اين دوران موثر شناخته شده اند. مثلا بعضی از پژوهشگران داروهای ثابت کننده خلق را هم موثر دانسته اند از جمله ليتيوم.

در حال حاضر دانشمندان بر روی دارويی کار می کنند که اميدوارند بتواند حالت های روحی دوران عادت ماهانه را درمان کند. تا آن موقع امتحان کردن روش های غير دارويی که ضرری ندارد به امتحان کردنش می ارزد.

اين موارد و استفاده از داروهای ذکر شده برای بعضی ها مفيد بوده و برای بعضی ديگر نبوده اما هر فردی با توجه به شرايطش بايد ببيند که چه چيزی برايش کار ميکند.

تصويری که يک فرد نوجوان نسبت به بدنش دارد و اينکه اين تصوير چگونه شکل می گيرد. معمولا در شکل دادن اين تصوير: اطرافيان، آموزش در مورد اندام های بدن و رسانه های عمومی موثرترين هستند.

معمولا مقايسه اعضايی که می توان آنها را ديد آنقدر دشوار نيست مثلا اعضايی چون چشم و بينی و غيری. اما در مورد اعضايی از بدن که در دوران بلوغ خيلی تغيير می کنند و در حدی هم خصوصی هستند که نمی توان براحتی با اعضای تناسلی بقيه افراد در جامعه مقايسه اش کرد.

افراد ممکن است دچار نگرانی هايی بشوند که بخاطر رفعش دست به کارهای بعضا پرخطر بزنند. که البته اکثر اين موارد هم بی مورد است. يکی از کارهايی که فرد ممکن است بکند اين است که از هر جای ممکن الگويی بدست بياورد که بتواند خودش را با آن محک بزند تا مطمئن شود که اعضای تناسلی اش اصطلاحا نرمال است.

مخرب ترين و متاسفانه در دسترس ترين منبعی که در اين مورد وجود دارد منابع تجاری اينترنتی و فيلم های تجاری هستند که در مورد روابط جنسی ساخته می شوند. فرد نوجوان لزوما نمی داند که چه هدفی پشت اين فيلم هاست و تنها تصورات اغراق آميز و غلطی را می بيند که به حدی می توانند تاثير گذار باشند که افراد اصلا به شک می افتند که مبادا آنها ناقص الخلقه و غيرعادی هستند.

به طور ميانگين پژوهش های روانشناختی نشان داده اند که در بين افراد زير ۱۸ سال قسمتی که مربوط به منطق و شناخت است يعنی قدرت تصميم گيری، آينده نگری و درک کامل و جامع نسبت به مسائل هنوز در حال شکل گيری است (البته اين رشد تا سن ۲۵ سالگی ادامه دارد) و اينکه افراد نوجوان معمولا هنوز در مرحله شناخت تغييرات بدنشان و ساختن اعتماد به نفس خود هستند بنابراين در اين مرحله رويارويی با چنين اطلاعات مبالغه آميز و نادرستی ميتواند روی اعتماد به نفسشان تا حدی اثر بگذارد که حتی از ايجاد رابطه بترسند.

بنابر يافته های اين پژوهش ها در کشورهای مختلف درجات مختلف و سن بندی های مختلفی برای فيلم ها، سايت های اينترنتی، و کتابها و مجلات در نظر گرفته اند. در اين مورد در برنامه بعدی که ويژه پدران و مادرهای گرامی است به تفصيل صحبت می کنم.

براساس پژوهش ها افرادی که دوران بلوغ را با موفقيت پشت سر گذاشته اند در اکثر موارد زير مشترک بوده اند:

- افرادی که با پدر و مادرو يا يک فرد مشابه مثل پدر و يا مادربزرگ و غيره نزديک بوده اند يعنی می توانستند مشکلات خودشان را با آنها در ميان بگذارند حالا ممکن است لزوما آن مشکل حل نشده باشد اما همين که با يک بزرگتر مسئله را مطرح کرده اند به آنها احساس امنيت داده.

- افرادی که به طور مرتب به مدرسه رفته اند و با دوستان و معلم های خود رابطه مثبتی داشته اند. برای آينده شان هدف داشته اند يعنی اگر از آنها بپرسيد ۵ سال و يا ۱۰ سال از الان خودتان را کجا می بينيد بتوانند پاسخ واقع گرايانه ای بدهند. فعاليت ورزشی و يا هنری را در کنار درس خود داشته اند که از آن طريق هم اوقات فراغتشان را پر کنند و هم بتوانند احساسات خود را ابزار کنند.

- افرادی که اعتقادات معنوی و اخلاقی دارند. اين اعتقادات از اعتقادات مذهبی گرفته تا اعتقادات معنوی و اصول اخلاقی محکم، به هدفمند بودن فرد کمک می کند و نه گفتن را در برابر خواسته های پرخطر دوران نوجوانی کم می کند.

سئوال ها، تجربيات و نظراتتان در اين مورد يا موارد ديگر را به این آدرس ایمیل در مقابل هرزنامه ها محافظت می شود. برای مشاهده آن ابتدا باید جاوا اسکریپت را فعال کنید. بفرستيد.

اگر مايليد سئوالاتتان و نظراتتان را در برنامه مطرح کنيد می توانيد با پيامگيرهای ما در دوبی: ۰۰۹۷۱۴۳۶۸۸۹۱۹ و يا در لندن: ۰۰۴۴۲۰۷۵۵۷۲۵۴۶ تماس بگيريد و سئوالتان را مطرح کنيد و يا اينکه شماره تماستان را بگذاريد يا ايميل کنيد تا با شما تماس گرفته شود.

در ضمن می توانيد شماره تان را به همراه اسم درگوشی ها به شماره
۲۳- ۲۲- ۶۲۰- ۷۷۸-۰۰۴۴ اس ام اس کنيد تا با شما تماس گرفته شود.

منبع

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."