خطر اعتياد جوانان در ايران چاپ
سه شنبه, 16 آبان 1385 14:09
تعداد بازدید :9281

امير نامدار

دو ميليون نفر در ايران به مواد مخدر اعتياد دارند که جوان ها بخش قابل توجهی از آنها را تشکيل می دهند.


نگرانی ها در ايران به دليل گرايش جوانان به انواع مواد مخدر و کاهش سن اعتياد به اين مواد روبه افزايش است به طوری که مقام های جمهوری اسلامی می گويند يکی از بزرگترين دغدغه های آنان "رفع معضل اعتياد جوانان به مواد مخدر است."

دكتر علی هاشمی دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر و مشاور رييس‌ جمهور ايران، روز پنجشنبه 26 ژوئن و به مناسبت فرا رسيدن روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گفت افغانستان بزرگترين توليد کننده مواد مخدر در جهان است و ايران به دليل داشتن مرزهای مشترک با اين کشور، بيشتر در معرض ورود مواد مخدر است.

آقای هاشمی پيشتر نيز در مصاحبه ای با خبرنگاران گفته بود: "به خاطر وجود 44 ميليون جوان زير 30 سال در كشور، شيوع مصرف مواد مخدر می ‌تواند به بحرانی عليه امنيت ملی تبديل شود."


تزريق مواد مخدر با سرنگ های آلوده يکی از شايع ترين راه های ابتلا به بيماری هايی مانند ايدز است

وی افزود: "اين اقشار (جوانان) در معرض خطر اعتياد قرار دارند و بايد با حل مشکلات و پر کردن اوقات فراغت آنان، گام اساسی در راستای حفظ اين فرزندان از خطر افتادن در دام مواد مخدر برداشت."

به گفته اقای هاشمی، 2 ميليون نفر در ايران به طور رسمی يا تفننی به مواد مخدر اعتياد دارند که در اين ميان 280 تا 300 هزار نفر معتادان هروينی با رفتارهای پر خطر هستند. منظور از معتادان با رفتارهای پر خطر، احتمالا آن دسته از معتادانی است که برای دست يافتن به ماده مخدر حاضر هستند دست به هر اقدامی بزنند.

نگرانی درباره افزايش شمار معتادان در ايران در حالی روبه افزايش است که به گفته آقای هاشمی، در کنار نهادهای دولتی و نيروی انتظامی و حتی ارتش و سپاه پاسداران که در مبارزه با قاچاق مواد مخدر نقش دارند، 10 هزار تشکيلات غير دولتی نيز در اين زمينه فعالند.

عمده ترين ماده مخدر مورد مصرف در ايران ترياک و مشتقات آن مانند هروئين است که تماما از کشور همسايه، افغانستان وارد خاک ايران شده و پس از تغذيه معتادان ايرانی، باقی مانده آن راهی اروپا يا ساير کشورهای منطقه می شود.

البته ترياک تنها ماده مخدری نيست که در بازار فراخ ايران در دسترس علاقمندان قرار دارد. مواد مخدر توهم زا مثل حشيش، گراس و مواد شيميايی مانند قرص های اکستازی که در خانواده مواد مخدر توان افزا و يا روان گردان قرار می گيرد هم هست که طبق گزارش ها، به وفور يافت می شود.

منبع تامين مواد مخدر توهم زا مثل حشيش و گراس هم عمدتا همان همسايه شرقی، يعنی افغانستان است اما مواد شيميايی و قرص های روان گردان ساير کشورها است و گفته می شود مواد اوليه آنها در برخی کشورهای اروپايی يا اروپای شرقی توليد و به ايران و ساير کشورهای منطقه می رسد. البته از قرار معلوم توليد خانگی اين مواد در ايران نيز آغاز شده است.

 

 

ناظران می گويند نه اقدام های قهری نيروهای مسلح و نه برنامه های فرهنگی اجتماعی نهادهای تبليغاتی در ايران نتوانسته از گرايش مردم به انواع مواد مخدر جلوگيری کند و اکنون مقام های مسئول سخن از کاهش سن اعتياد در ايران سخن می گويند

سردار مرتضی طلايی، فرمانده نيروی انتظامی تهران، در اين زمينه به ايرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی گفته است: "در زمان حاضر، مواد شيميايی اکستازی، خطرناکترين مواد مخدر رايج است."

وی گفت: "در سال های اخير اين مواد (قرص های شيميايی) به سرعت جايگزين ترياک و مواد توهم زا شده است."

فرمانده نيروی انتظامی تهران گفته است "دسترسی آسان، هزينه پايين و امکان توليد خانگی، مهمترين عوامل افزايش مصرف مواد مخدر شيميايی است."

وی به خانواده ها هشدار داده که فرزندان خود را کنترل کنند و در صورت مشاهده تغيير رفتار آنها، به مقابله با خطر اعتياد فرزندان برخيزند.

سردار طلايی، افت تحصيلی، کاهش شديد وزن، درگيری پياپی با خانواده، معاشرت با گروههای بزرگتر از خود و قانون گريزی را جزو نشانه های اعتياد جوانان ذکر کرد.


راه های مختلفی برای جلوگيری از گسترش اعتياد در ايران آزمايش شده اما اين راه ها موفقيت چشمگيری نداشته است

البته از قرار معلوم، در ميان مقام های جمهوری اسلامی ديدگاه مشترکی نسبت به نوع مواد مخدر مصرفی ميان جوان های معتاد وجود ندارد.

در حالی که فرمانده نيروی انتظامی تهران از شيوع گسترده قرص های اکستازی ميان جوانان ابراز نگرانی کرده، علی هاشمی دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص ميزان شيوع مصرف مواد شيميايی گفته است "نبايد با نشر اخبار غيرواقع جامعه را دچار وحشت كرد."

آقای هاشمی گفت: "ستاد مبارزه با مواد مخدر از حدود شش ماه قبل و به دنبال دريافت اخبار ضد و نقيض، دستگاه های مسئول ازجمله نيروی انتظامی و وزارت اطلاعات را مامور پيگيری مساله مواد مخدر شيميايی كرد كه درنهايت مشخص شد اين مواد به ندرت و فقط در پارتی ‌های بعضی نقاط جامعه مصرف می ‌شود."

ناظران می گويند نه اقدام های قهری نيروهای مسلح و نه برنامه های فرهنگی اجتماعی نهادهای تبليغاتی در ايران نتوانسته از گرايش مردم به انواع مواد مخدر جلوگيری کند و اکنون مقام های مسئول سخن از کاهش سن اعتياد در ايران سخن می گويند.

 

 

عمده ترين ماده مخدر مورد مصرف در ايران ترياک و مشتقات آن مانند هروئين است که تماما از کشور همسايه، افغانستان وارد خاک ايران شده و پس از تغذيه معتادان ايرانی، باقی مانده آن راهی اروپا يا ساير کشورهای منطقه می شود

حتی برخی مقام های ايرانی از مدت ها قبل لزوم "حرام" اعلام شدن مواد مخدر توسط علمای مذهبی را مطرح کرده اند تا شايد از اين طريق گرايش به مواد مخدر را محدود کنند اما هنوز چنين حکم مذهبی صادر نشده است.

در تازه ترين مورد، دكتر انصاری لاری استاندار فارس در مراسم گراميداشت مامورانی که در راه مبارزه با مواد مخدر در استان فارس جان خود را از دست داده اند، بار ديگر تحريم شرعی مواد مخدر از سوی مراجع را خواستار شد.

آقای انصاری لاری گفت: "در كنار منع قانونی مواد مخدر، ‌تحريم شرعی آن يك ضرورت است و لذا اتخاذ چنين سياستی در پيشگيری از مصرف مواد مخدر بسيار تاثيرگذار خواهد بود."

منبع

افزودن جدید
نوشتن نظر
نام:
ایمیل:
 
عنوان:
قالب نوشته:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.
ساشاد  - نشانی مرجع تحریم- |1387-9-14 13:32:13
http://www.hawzah.net/Hawzah/QandAs/QandAs.aspx?id =10931

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."